Стартов набор за домашни любимци

     Преди да отидете да вземете бъдещия си член с четири крака, пригответе се добре и си купете всичко необходимо. Не мислете, че трябва да купите половината от магазина, всъщност малките любимци не се нуждаят толкова много. И за да ви улесним в избора на нещата, от които се нуждаете, ние съставихме списък с това, което трябва да купите за вашето кученце или коте, така да се каже, “стартов пакет”.

Няколко важни неща, от които всеки домашен любимец ще се нуждае.

За кученцето трябва да се купят две купи: една за храна и друга за вода. Днес има огромно разнообразие от тях, те идват от различни материали, със стойки, с гумирано дъно и дори отопляеми. По-добре е веднага да изберете купа с възрастен размер, в противен случай, когато вашият домашен любимец порасне, ще трябва да купите по-големи купи за кучето.

Ако говорим за материала, по-добре е да изберете купа от неръждаема стомана или емайл. Евтината пластмаса може да бъде опасна за вашето кученце и освен това е по-малко издръжлива от другите опции. По-добре вземете кученце с гумирано дъно. Това ще бъде удобен вариант както за животното, така и за вас, тъй като той няма да кара съдовете си из цялата кухня.

Когато купувате кученце, трябва да попитате животновъда за това какво точно е хранел бъдещия ви домашен любимец. Такава информация е необходима, за да не се навреди на кучето, тъй като в началото, за около месец, не си струва да се променя диетата, в противен случай може да има лош ефект върху храносмилателната система на животното. Следователно трябва да купувате храна за кученца точно същата, каквато преди е използвала селекционерът. Ако в бъдеще няма да сте доволни от този тип хранене или намерите по-добър вариант, постепенно ще можете да прехвърлите домашния си любимец на ново хранене.

Необходимо е да определите място за кученце във вашата къща или апартамент от първите дни на появата му. И, разбира се, по-добре е не просто да мушкате с пръст и да кажете на кучето: „спите тук“, по-добре е да закупите специални легла или меки седалки, чийто избор е просто огромен.

В зависимост от размера на вашия домашен любимец и вашите предпочитания можете да изберете удобно легло:

 • постилка за куче – удобен вариант, ако трябва да го носите някъде или да го носите на пътувания, до дачата и др .;
 • възглавница или матрак за куче – това е един вид по-меко и обемно спално бельо, което е удобно да се използва както поотделно, така и например да се сложи в пластмасово легло;
 • легло за куче е най-удобният вариант за дом. В зоомагазина можете да намерите меки и пластмасови шезлонги (с такива е по-добре да използвате специални матраци, които бяха споменати по-горе). Необходимо е да изберете шезлонг, който в този случай може лесно да се измие или такъв, който има подвижно покритие. Размерът му трябва да бъде по-голям от кученцето, така че домашният любимец да продължи да се чувства удобно в него.

Докато вашият домашен любимец все още е твърде малък и не трябва да се изнася навън, трябва да обучите бебето си да се облекчава на определено място. В този случай памперс за кученце или специална тоалетна за кучета ще бъдат от голяма помощ. Е, ако сте бъдещият собственик на джудже или декоративна порода кучета, по-добре е да си купите пелени за многократна употреба за кучета, тъй като ще ви трябват в бъдещия живот на вашия домашен любимец.

Нашийник, нагръдник  и каишка за кученце са основни елементи, дори ако няма да излизате с домашния си любимец от първите дни. По-добре е да свикнете домашния си любимец с нагръдник и каишка веднага от момента, в който се появи в къщата ви. Нашийник за кученце и останалото не си струва да купувате за растеж – всичко трябва да е навреме за животното точно сега.

В зависимост от породата на кучето има различни препоръки за избор на боеприпаси, така че е по-добре да се консултирате със селекционера или друг специалист в тази област, например водач на кучета, по този въпрос.

Кученцата са като децата. Ето защо, за по-доброто им развитие, те трябва да купуват играчки за кученца. Необходимо е да ги изберете според размера на животното: няма да е много интересно за малко куче да играе с големи играчки, а малките не са подходящи за голямо куче, тъй като той може просто да ги изяде. Играчките също са важни не само за развитието, но и за да може вашият домашен любимец да има какво да дъвче, в противен случай той може да насочи вниманието си към вашите обувки и мебели.

Вашият домашен любимец трябва да бъде ваксиниран навреме, следователно, дори ако няма да отидете на разходка с животното, просто трябва да го заведете на ветеринарния лекар. Това е мястото, където транспортна чанта, раница или клетка на кученцето е полезен. Не трябва да избирате много малък размер, в зависимост от породата на кучето (ако не трябва да расте до голям размер), можете да продължите да го използвате.

Освен това, вместо да носите, можете да закупите специална клетка за кученце. Ще бъде удобно, ако в бъдеще ще посещавате изложби или ако трябва временно да ограничите движението на вашия домашен любимец. Основното нещо е да обучите домашния си любимец да се отнася към клетката не като към нещо ужасно, а като към уютна, сигурна къща.

За да може малкият ви член на семейството да расте здрав, добре поддържан и красив, ще ви трябват някои артикули за грижа за домашни любимци:

 • нокторезачка за кучета – необходимо е да отрежете ноктите на домашен любимец;
 • шампоан за кучета – трябва да изберете специална опция за кученца;
 • гребен за кучета (четка или плъзгач) – необходим елемент при грижата за козината на кучето, изборът му зависи от дължината на козината на вашия домашен любимец и породата му;
 • хигиенни продукти – тази група включва специални лосиони за почистване на ушите и очите на домашния любимец, както и клечки за уши. Можете също да добавите специални четки за зъби за кучета и паста за кучета към това.

     Появата на кученце в къщата е приятен и незабравим момент. И ако вие също сте напълно подготвени за това, тогава всички трудности няма да ви вълнуват!

Попитайте животновъда или ветеринарния лекар (и е по-добре да се вслушате в мнението и на двамата!), Как да храним котето. Не забравяйте да попитате животновъда какво яде у дома. Ако решите да смените храната, трябва да го правите постепенно, така че ще ви трябва както обичайната храна за котето, така и нова.

Запасете се с необходимата храна или фураж, така че новият член на семейството винаги да има прясна храна. Препоръчваме на вашите котки да храните първокласна храна

отето се нуждае от две купи: за храна и за вода. Паничките трябва да са стабилни и с размерите на домашния любимец. За котките се препоръчва да не се използват двойни купи, а да се вземат само отделни, тъй като котките не са склонни да пият и ядат на едно място – те могат да мислят, че водата в близост до храната не е прясна и да я откажат напълно.

Много котки също обичат да ядат и пият от плитки, но широки купи. Тогава техните чувствителни вибриси докосват по-малко краищата на купата и котето не трябва да потапя муцуната дълбоко в купата, за да достигне остатъците от храната.

Котките са много чисти животни и много от тях не искат да пият от малки    купички, защото водата там се замърсява по-бързо. Предпочитат големи “езера”, а мнозина обичат течаща вода. Ако вашето коте е толкова изискана котка, фонтаните за пиене са за вас.

Знаете ли, че препоръчаният от фелинолозите брой тоалетни за котки трябва да бъде равен на броя на котките в къщата +1? Разбира се, ако имате едно коте, той не трябва да купува две тоалетни, но ако в къщата има две или повече котки, трябва да имате поне 3 тоалетни.

Коя тоалетна да изберете зависи от личните предпочитания на вас и вашето коте. Пълнежът не е необходим в мрежестите тоалетни, високите странични тоалетни предотвратяват разпространението на отпадъци, както и био тоалетните. А последните също предотвратяват разпространението на неприятни миризми благодарение на специални филтри.

Пълнителите са дървесни, натрупващи се, абсорбиращи, силикагел. Те също могат да бъдат ароматизирани или неароматизирани, с различни размери, плътност и цветове. Намерете такъв, който да отговаря както на вас, така и на вашето коте.

Не забравяйте да разберете какъв пълнител е използвал вашият животновъд, котето може отначало да откаже да отиде при друго!

И не бързайте да се разстройвате, ако не можете да обучите котето си да ходи само до кутията за отпадъци. Опитайте да смените котилото, тавата или местоположението. Може би котето се опитва обяснете ви по начините, които са му достъпни, че нещо не му харесва.

Котките трябва да изострят ноктите си, така че трябва да вземете за коте драскалки или дори цяла къща! Ако научите котето да точи ноктите си върху драскалка или протектор от детството, то няма да се налага да разваля вашите дивани и тапети.

Драскащите стълбове са изработени от различни материали – от килим, юта, козина и дори велпапе, за да може всяка котка да избере нещо по свой вкус. Освен това стълбовете за надраскване често са импрегнирани с коча бита и други вещества, подходящи за котки, така че да нямате никакви проблеми с научаването да използвате надраскването.

Не е необходимо да се ограничавате до малка драскотина, можете да закупите цял игрален комплекс за коте! Там той може да се забавлява, да играе, да спи, да яде и да точи ноктите си.

Нашийник, нагръдник  и каишка за кученце са основни елементи, дори ако няма да излизате с домашния си любимец от първите дни. По-добре е да свикнете домашния си любимец с нагръдник и каишка веднага от момента, в който се появи в къщата ви. Нашийник за кученце и останалото не си струва да купувате за растеж – всичко трябва да е навреме за животното точно сега.

В зависимост от породата на кучето има различни препоръки за избор на боеприпаси, така че е по-добре да се консултирате със селекционера или друг специалист в тази област, например водач на кучета, по този въпрос.

Кое дете не обича да играе? Разбира се, котенцата не са изключение! Но малките котенца се нуждаят от игри не само, за да се забавляват между храненето и съня. В игрите котето се развива, расте, опознава света, учи се да взаимодейства с хора и други животни.

Има няколко вида играчки за котки:

 • Въдици са предназначени за забавна и съвместна игра с коте. Най-често тези играчки са снабдени с пръчка, за да ви улеснят да играете с котката, без да вкарвате ръцете си под ноктите.
 • Топки за котките често звънят, шумолят или скърцат, за да е по-интересно котето да играе с тях. Обикновено котките играят на топка сами, но вие можете да научите котето си как да ви носи играчки и да се наслаждавате на играта заедно!
 • Играчки за котешка билка или козина ще зарадват котките с аромата си! Дори и най-мързеливата котка може да бъде раздвижена с такава играчка. И малкото коте определено ще го хареса.
 • Играчки с механизъм също са много популярни сред котките. За разлика от други играчки, те се движат самостоятелно, без човешка помощ. Очевидно това е, което събужда страшен хищник във вашето малко домашно коте.
 • Различни интерактивни играчки ще ви помогнат да задържите вашето коте дълго време. Те насърчават физическото и умственото представяне. Разработете и забавлявайте коте дори когато не сте у дома.

Котката не трябва да се мие с човешки шампоан. Специфичността на козината и кожата на котките не е взета предвид при човешките шампоани! Купете само специализирани котешки шампоани за вашия домашен любимец.

Когато избирате шампоан, трябва да вземете предвид характеристиките на козината на котето. Например има шампоани за бели котки, за късокосмести или дългокосмести котки, специално за котки без козина и т.н. В допълнение към шампоана, ако е необходимо, можете да използвате балсами и друга козметика.

Повечето котки не се нуждаят от специално поддържане. Поради естествената си чистота, те самите се грижат добре за вълната си.

Както вече неведнъж бе споменато по-горе, котките са много чисти животни. Но този път чистотата им им изиграва жестока шега. Поради специфичната структура на езика, котките не могат да изплюят това, което им попада в устата. И цялата вълна, която оближат, когато се измият, трябва да погълнат.

Вълната е практически несмилаема. Големите бучки от него могат да доведат до сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт. За щастие има налични добавки, които помагат на котето да се изплакне лесно.

Ако ще тренирате котето си на открито, не забравяйте за ваксинациите и лечението срещу бълхи и кърлежи и чак тогава го изнасяйте сред природата. Но можете да започнете да свиквате с аксесоари предварително, дори у дома.

Ако планирате да се разхождате с котето си на каишка, трябва да вземете нагръдник. В нагръдник котките се чувстват по-свободни, по-удобни , и случайно дръпване за нашийник може много да изплаши котето и дори да го нарани.

Нашийниците за котки са необходими главно за да се прикачат адресни тагове към тях. Така че, ако вашият домашен любимец избяга и се изгуби, хората, които са го намерили, могат да ви се обадят и да го върнат.

Каишката или лентата трябва да са възможно най-леки, за да не възпрепятстват движението на котката. Котките не се дръпват като кучета, така че дори можете да вземете рулетка, която е предназначена за по-малко от килограм. Най-вероятно ще ви служи достатъчно добре.

Ако искате да зарадвате котето си, или ако решите да го обучите, би било по-добре да си купите лакомства, които са специално разработени за котки. Те определено няма да навредят и много от тях са обогатени с полезни витамини, минерали и др.

     И най-важното е, че щастието и спокойствието на котето, на първо място, зависи от неговото здраве. А здравето идва от добрите и компетентни грижи.

     Опитайте се предварително да се погрижите за присъствието на всички неща, от които котето ще се нуждае в началото на живота си, и той ще ви се отплати с любов и топлина.

     Щом котките могат!

Вашият коментар